Vanaf september 2010 ben ik serieus met Twitter begonnen. Ik had er in eerste instantie eerlijk gezegd weinig vertrouwen in. Ik denk dat ik op dat moment één van de grootste non-believers was als het om Twitter ging. Ik had al langer getwitterd, maar achteraf gezien op een vrij afstandelijke, zakelijke manier. Dit bracht mij niet het gewenste effect.
Ik heb toen besloten om het radicaal anders aan te pakken met een persoonlijke Twitteraccount. De belangrijkste punten, waar ik deze keer op heb gelet, zijn:
1. Interactie
2. Creativiteit
3. Intensiteit
Na 2 maanden zag ik de eerste positieve signalen. Voor mij een extra motivatie om door te gaan. Ondertussen groeide het aantal volgers aanzienlijk. En het allerbelangrijkste: ik begon het leuk te vinden! Vanaf dat moment ben ik me verder gaan verdiepen in alle andere vormen van Social Media, die mijn business serieus kunnen ondersteunen.
In december 2010 heb ik besloten om een stap verder te gaan en deze WordPress-site op te zetten. De lancering van deze site was op 1 januari 2011. De redenen voor mij om voor WordPress te kiezen zijn:
1. Het is een zeer gebruiksvriendelijke module
2. De basics van je site kunnen binnen 15 minuten klaar zijn
3. Het is gratis
4. Het beschikt over uitgebreide statistieken
5. Lezers kunnen zich abonneren op jouw nieuwsbrieven (lees: lange termijncommitment)
De statistieken van deze site zijn voor mij opmerkelijk. Op dit moment zit ik gemiddeld op 113 bezoekers per dag. Als deze trend zich voortzet dan zou ik in de maand januari op 3500 bezoekers uitkomen! Een belangrijk neveneffect is dat het aantal bezoekers op www.vistaselect.nl eveneens verder is toegenomen. Synergie ten top!
Om alles nog even grafisch toe te lichten volgt hieronder een grafiek van het aantal bezoekers op mijn website. Let vooral op het effect per
* September 2010 – gestart met Twitter
* Januari 2011 – gestart met een blog op WordPress
De resultaten tot dusver:
1 het bezoekersaantal op mijn website www.vistaselect.nl is in de afgelopen vijf maanden verviervoudigd (van 150 naar waarschijnlijk 600 bezoekers deze maand);
2 inmiddels krijg ik wekelijks minstens vijf nieuwe aanmeldingen van kandidaten, die mij via de Social Media hebben gevonden;
3 via Twitter ben ik in de afgelopen maanden in aanraking gekomen met een grote diversiteit aan ondernemers. Met vijf ondernemers heeft een persoonlijke kennismaking geleid tot de intentie om op korte termijn samen te gaan werken.
4 in de afgelopen weken ben ik spontaan door een tweetal grote bedrijven benaderd met de vraag of wij iets voor elkaar kunnen betekenen. Voor de komende weken zijn concrete afspraken gepland.
5 daarnaast kom ik via Twitter met steeds meer ‘ambassadeurs’ in aanraking. Met ambassadeurs bedoel ik mensen, die bereid zijn om mijn dienstverlening bij anderen onder de aandacht te brengen. Ik krijg regelmatig berichten: ‘ik denk dat jij iets voor ons bedrijf kunt betekenen. Ik heb intern een balletje voor je opgegooid’.
De 5 effecten van Social Media op mijn business samengevat:
1. Meer bezoekers op mijn website(s)
2. Een groter netwerk van branchegenoten, kandidaten en klanten
3. Kandidaten / klanten melden zich spontaan
4. Het biedt mij een unieke kans om te horen wat de klant wil
En last but not least:
5. Meer omzet
Ik ben ervan overtuigd dat de kracht zit in de juiste mix van Social Media:
1. LinkedIn
2. Twitter
3. Bloggen (op je eigen site of via WordPress)
Dit kan je in een later stadium nog aanvullen met:
4. Facebook
Dit zou ook voor jou kunnen werken! Wil je meer weten over hoe je dit in detail kan uitvoeren hou dan deze site in de gaten. Als je automatisch op de hoogte wilt worden gebracht van nieuwe updates, dan adviseer ik je om je aan te melden voor de gratis nieuwsbrief. Deze is te vinden via de link rechtsbovenaan op deze pagina.
Als je wilt weten hoe jij dit effect voor jouw bedrijf kan realiseren, neem dan even contact met me op of check de mogelijkheden vanuit mijn trainingsagenda.
Ik zie jullie reacties op dit artikel graag tegemoet!
Groet!
Alwin
Wat het beste werkt is bloggen! blogs worden goed gevonden door google en zorgt ervoor dat je een autoriteit kan worden in je vakgebied. Maar om succesvol te bloggen moet je wel actief zijn. 1 post per week is te weinig.
Daarbij is het belangrijk dat je wel wat te melden hebt. En niet bang bent voor kennisdeling!
Door actief te bloggen ben ik in een jaar tijd van 20-50 bezoekers per dag naar 150-250 bezoekers per dag geschoten!
Bedankt voor je reactie. Erg goed om te zien dat het bloggen voor jou ook het gewenste effect heeft.
Ik kan je tips en opbouwende kritiek erg waarderen. Ik denk dat we volledig op één lijn zitten. Hierbij een opsomming van mijn succescriteria, aangevuld met jouw toelichting:
* Interactie reageer altijd!
* Creativiteit zorg voor goede content + durf je kennis te delen
* Intensiteit zorg iedere 2-4 dgn voor een nieuwe post op je blog
Ik zal deze basics zelf ook zoveel mogelijk opvolgen en wens je nog veel succes met jouw blog. Ik hoop dat jouw allereerste reactie op mijn blog een inspiratie mag zijn voor anderen om ook te reageren!
Even weer wat opbouwende kritiek:
1 Interactie reageer altijd! niet mee eens
2 Creativiteit zorg voor goede content + durf je kennis te delen
3 Intensiteit zorg iedere 2-4 dgn voor een nieuwe post op je blog
1: Niet mee eens, soms moet je een discussie tussen je bezoekers niet verstoren en soms iets ter kennisgeving aannemen. Maar in basis klopt het wel dat je moet laten zien dat je je bezoekers waardeert en naar ze luistert
2: eens. Wees inderdaad niet bang om je kennis te delen. Je gevoel zegt niet doen, want daarmee wordt mijn specialisme minder speciaal. Maar de uitwerking is dat je meer gewaardeerd wordt door anderen en gezien gaat worden als autoriteit.
3: Veel te weinig. Dagelijks zou ik zeggen, tenminste als je geld (direct of indirect) wil verdienen met je blog.
Extra tip, houd je blog overzichtelijk. Mensen willen best doorklikken vanaf de homepage, gebruik de “lees meer” optie van wordpress!
Bedankt voor je tips! Kan merken dat je al ruime ervaring hebt als professioneel blogger. Daar kan ik als startend blogger nog veel van opsteken. Ik ga er mee aan de slag!
Professioneel? nee hoor, ’t is een hobby. Zo’n hobbyjournalist. Maar werk al 3 jaar met WordPress, en ben al online sinds de 28k8 modems.
Met een vaag gevoel van opwinding volg ik de discussie. ook ik startte in September met Twitteren. Ik besloot dat ik me niet over wilde geven aan geleuter over tandpasta en kleine pijntjes. Wat ik ging Twitteren zou diepgang hebben, maar zou wel over mijn werk gaan. Ben ik nu ook te weinig intens? ben ik te zakelijk? Ik zie wel het aantal bezoekers op mijn LinkedIn profiel stijgen, maar dat is het wel. Wat doe ik fout?
Mijn blog is in de maak, die start in Feb.
Ik leer graag van jullie en zie uit naar jullie adviezen.
Fijn wekdag vandaag!
Hallo Joan,
Ik twitter ook sinds september actief. Maar wel zakelijk èn privé… Dit heeft mij tot nu toe ruim 1400 followers opgeleverd. Ik geef tips over interieur- en tuin maar meld ook dat ik een leuk concert heb gehad, laat mijn schilderijen zien, soms een gesprek tussen meerdere tweeps, erg gezellig.
Het op deze manier twitteren heeft mij al drie tuinontwerpen en een schilderij opgeleverd.
Succes!
Bedankt voor je reactie. Er zijn eigenlijk teveel tips, die ik je zou kunnen geven. Daar is dit reactie-veld te klein voor. Wat ik je wel kan meegeven is het volgende:
1. Interactie
– Durf meerdere mensen te volgen. Gemiddeld volgt 2 op de 3 mensen je weer terug.
– Volg vooral autoriteiten in je vakgebied en ook je concurrenten. Leer van hun acties online en kijk of jij ze wellicht ook kan toepassen.
– Stuur meer rechtstreekse berichten of direct messages naar je tweeps
– Nodig tweeps, waar je een goede online-band mee hebt opgebouwd eens uit via LinkedIn om elkaar nog beter te leren kennen. Wellicht een idee om een branchegenoot uit te nodigen voor een kop koffie om met elkaar te sparren over de markt of evt. zelfs samen te gaan werken.
2. Creativiteit
– Noem de link van je website / blogsite veel vaker in je tweets en geef in het kort aan waarom ze jouw sites(s) moeten bezoeken. What’s in it for them?
– Ga inderdaad bloggen, hierdoor kan je je kennis en expertise nog beter online profileren.
– Zorg voor zoveel mogelijk dwarsverbanden / verwijzingen tussen je sites. Noem op al je sites je twitteraccount en plaats een ‘Follow me’ button.
– Verwijs via LinkedIn updates en tweets de bezoekers naar je nieuwe blog
– Zorg voor goede content, die jouw doelgroep écht aanspreekt
3. Intensiteit
Ik kan je adviseren een periode van 8 weken zeer intensief te twitteren. Dit geeft je een extra boost aan je volgers, de bezoekers op je site en end of all aan jouw omzet.
Een tweet mag je gerust een aantal keren herhalen. Veel van je tweets worden nl. niet gelezen, dus herhaal hem rustig een paar keer in de week op verschillende dagdelen.
Tevens zou het een idee kunnen zijn om je plaatsnaam te noemen in je Twitterprofiel. Hierdoor zijn regionale tweeps eerder geneigd jou te volgen of te benaderen.
Ik wens je veel succes met deze tips!
Hoi Alwin,
Inspirerende blog heb je geschreven en handige tips, ik ga dit zeker in gedachte houden! Oh ja, vroeg me nog even af.. waar kun je zien hoeveel bezoekers je wordpress site trekt? Mijn WP-site gaat een dezer dagen de lucht in http://www.youngpeoplcoaching.nl/wordpress. Wil natuurlijk graag weten hoeveel bezoekers mijn site trekt.
Ik hoor graag van je!
Alvast dank.
Hartelijke groeten,
Otteline Asselbergs
Hoi Otteline,
Bedankt voor je positieve reactie en het inschrijven op de nieuwsbrief.
Leuk om te lezen dat je ook aan het bloggen gaat. Ik denk dat het een hele goede keuze is!!
Je kan het aantal bezoekers zien via de administrator van WordPress.
in de linkerkolom klik je je ‘Dashboard’ open. Klik nu op ‘Site statistieken’
en alle info klapt open.
Tevens kan je via ‘Weergave’ en de optie ‘Widgets’ je ‘Blog Stats’ onderaan de site plaatsen. Zet de cursor op ‘Blog Stats’ en sleep het icoontje naar de Eerste Footer Widget Ruimte. Hierdoor weten toekomstige lezers of jouw artikelen wel regelmatig worden gelezen.
Succes!!
Uiteraard groeit het succes van je bedrijf door de kracht van social media te gebruiken het is ten slotte gewoon netwerken.
Toch zou ik mij niet te hard vast nagelen op de extra bezoekers. Een bezoeker is niks waard als het uit nieuwsgierigheid klikt op een link die hij gekregen heeft via twitter of linkedin.
Het gaat om de conversie van de klik, bij welke twitteraar komt het aan, want niet elke twitteraar valt onder je doelgroep.
Ik kan me iets voorstellen bij de voordelen die de traffic naar je blog genereert. Maar het lijkt me ook ontzettend bewerkelijk om een blog regelmatig bij te houden. Hoeveel tijd steek je hier gemiddeld in per week?
Het leggen van de basis van een kwalitatieve blog kost tijd en energie. WordPress heeft als voordeel dat de module zeer gebruiksvriendelijk is en je erg veel tijd kan besparen.
Op dit moment kost het mij 30-60 minuten per week. E.e.a. is uiteraard afhankelijk van de frequenties en de complexiteit van je blog. Na de opstartfase kost het je relatief weinig tijd om het bij te houden. Het credo is wel: ‘des te meer energie je erin stopt, des te meer rendement je eruit haalt’. De keuze is geheel aan jezelf. Wellicht een idee om een maand zeer frequent te bloggen (bijv. kortere teksten). Vervolgens een maand met een lagere frequentie (iets langere teksten). Maak dan de balans op wat de voornaamste verschillen zijn per maand:
1. Wat zijn de reacties van je bezoekers? (check ook het aantal bezoekers)
2. In hoeverre lever het toegevoegde waarde voor jouw bedrijf (ROI)?
En last but not least:
3. Wat bevalt jou het beste?
Succes met je keuze!
Hai Alwin, heel interessante blogpost. Zelf ben ik ook sinds november consequent aan het bloggen via wordpress (www.jacolinesteegstra.wordpress.com). Ook ik zie positieve resultaten. Het enige wat ik nog niet zo dramatisch terugzie is frequentere bezoeken aan mijn reguliere website. Heb je nog een tip hoe je dat aanpakt? Ik zie dat jij bovenaan je blog tabs hebt die verwijzen naar je website en LinkedIn. Hoe zet je die extra tabs erbij? Hartelijk dank voor het delen van je kennis en inmiddels volg ik je op Twitter.
En, als toevoeging. Je kunt met de site: http://www.whentotweet.com berekenen wanneer jij het beste een tweet ‘de wereld’ in kunt sturen. Deze site bepaald het moment waarop jouw meeste volgers online zijn. Heb het gisteren ontdekt dus ga (mijn tijd zou 08.45 uur zijn) het eens uitproberen!
Pingback: Tweets that mention De 5 effecten van Social Media op mijn business | Succesvol ondernemen met Social Media -- Topsy.com
Pingback: De ROI van Social Media | Succesvol ondernemen met Social Media