Social Media biedt jou als werkzoekende ongekende mogelijkheden bij het solliciteren. Toch merk ik nog dagelijks dat veel werkzoekenden het lastig vinden om hun weg te vinden in de online netwerken. In dit blog ga ik jou op weg helpen om LinkedIn, Twitter & Facebook effectiever te gebruiken om sneller jouw nieuwe baan of opdracht te vinden.
Een paar handige tips
Hieronder tref je een paar handige tips, die belangrijk zijn om te weten:
- Focus je op het juiste Social Media platform. Kies het platform, dat jou helpt om jouw doelstelling te realiseren
Ben je een starter op Social Media, kies eerst voor het Social Media platform, dat voor jou als werkzoekende de meeste kansen biedt. In de meeste gevallen zal dit LinkedIn zijn. Heb je dit na enige tijd onder de knie, maak dan ook je stappen op Twitter en/of Facebook. - Stel je privacy-instellingen vooraf goed in
Vooral bij LinkedIn en Facebook is het aan te raden om de instellingen eerst goed te doorlopen om privacy goed af te schermen. Verdiep je eerst in wat een ander van jou(w updates) kan zien. - Denk altijd goed na, voordat je een update op Social Media plaatst
Vooral op Social Media voelen mensen zich snel vrij om ergens op te reageren of een LIKE te geven. Besef wel datjouw berichten door veel mensen online te zien zijn. Net als op verjaardagen kunnen sommige onderwerpen gevoelig liggen. Je kan denken aan onderwerpen als religie, politiek, voetbal, etc.. Als je hier een stellige mening over uit online, dan kan je verwachten dat criticasters zich geroepen voelen om hier negatief op te reageren. Ook als je bijvoorbeeld een slecht sollicitatiegesprek of een afwijzing hebt gehad, is het af te raden om je negatief uit te laten over het bedrijf online. Hierdoor bestaat het gevaar dat je vooral jezelf in diskrediet brengt. En dat wil je uiteraard voorkomen. - Google jezelf regelmatig
Wat zegt Google over jou? Minstens 50% van de werkgevers, waar jij solliciteert, checken jouw naam voordat je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Besef dat sommige teksten of foto’s, die je deelt, een verkeerde indruk kunnen wekken en het beslissingsproces negatief kunnen beïnvloeden.
TIP: Google jezelf regelmatig om te kijken of er onder jouw naam geen ongewenste meldingen staan. Klik uiteraard ook altijd even op ‘afbeeldingen’.
Wat zijn de voordelen van de verschillende Social Media platforms?
- LinkedIn
Een netwerk waar je je als professional kan profileren, netwerken en bedrijven/groepen kan volgen. LinkedIn is ideaal om:
– jouw kennis & expertise te etaleren
– jouw offline netwerk online zichtbaar te maken
– jouw ambassadeurs een aanbeveling te laten geven
– contact te leggen met beslissers (recruiters/HR Managers/directeuren)
– kennis te delen met vakgenoten
– jouw professionele netwerk te informeren over jouw ontwikkelingen (beschikbaarheid/ontwikkelingen/eigen blogs/beursbezoeken e.d.)
Op dit moment heeft LinkedIn 7 miljoen Nederlandse gebruikers. - Facebook
Facebook is bij uitstek geschikt om je privé-netwerk te onderhouden. Denk aan familie, vrienden en kennissen. Ook voor werkzoekenden biedt Facebook veel mogelijkheden.
Facebook is ideaal om:
– je privé-netwerk te onderhouden
– je privé-netwerk te informeren over jouw beschikbaarheid
– jouw favoriete werkgevers te volgen. Vacatures worden vaak op de Facebookpagina gedeeld
– aan te sluiten bij groepen met andere vakspecialisten, om kennis te delen en te netwerken
Op dit moment heeft Facebook ca. 10,4 miljoen Nederlandse gebruikers. - Twitter
Twitter is een micro-blog-platform, waar korte berichten van 280 (voorheen: 140) karakters kunnen worden gedeeld. Ondanks dat de populariteit van Twitter de laatste tijd wat afneemt, is het voor werkzoekenden en recruiters een ontzettend belangrijk platform.
Twitter is ideaal om
– snel kennis uit te wisselen
– nieuwe contacten te leggen (veel recruiters & HR-professionals)
– vacatures te volgen
– jezelf te profileren
– te solliciteren
– gelijkgestemden te vinden
Op dit moment heeft Twitter ca. 2,6 miljoen Nederlandse gebruikers.
Stappenplan
De ideale stappen voor ieder Social Media platform, waarop je wilt beginnen op een rijtje.
- Creatie
Zodra jouw keuze voor een specifiek Social Media platform is gemaakt, zorg ervoor dat jouw profiel volledig is geoptimaliseerd. Denk aan:
– een representatieve profielfoto / omslagfoto
– een aansprekende bio (biografie)
– een verwijzing naar een website - Community
– Je kan jouw connecties opbouwen.
Bouw jouw connecties zorgvuldig op. Nodig alle relevante professionals uit, die jij kent vanuit je zakelijke of persoonlijke netwerk.
– Je kan meerdere bedrijven volgen, om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen/vacatures
– Je kan meerdere groepen volgen, om te kennis te delen/ te verbinden met vakgenoten - Content
Deel regelmatig content. Content staat voor tekst gecombineerd met afbeeldingen, video’s of een website-link. - Interactie
Loop dagelijks door de tijdlijn van LinkedIn en klik bij berichten, die je aanspreken op VIND-IK-INTERESSANT of REAGEER. Mocht het bericht ook relevant zijn voor jouw netwerk, dan kan je het uiteraard ook DELEN. - Vind
Ga pro-actief op zoek naar werkgevers, waar je graag wilt werken en onderzoek wie de verantwoordelijke professionals zijn, die beslissen over het aannemen van nieuw personeel. - Wordt gevonden
Verwerk relevante steekwoorden, die passen bij jouw kennis & expertise, in jouw LinkedInprofiel.
TIP: Sommige werkzoekenden hebben een beknopte kopregel op LinkedIn ‘op zoek naar een nieuwe uitdaging’. Doe dit niet! Zorg dat je relevante functies verwerkt in jouw kopregel, aangevuld met het woord ‘beschikbaar’. Dit zijn de termen, waar recruiters op zoeken. Hierdoor wordt jouw profiel sneller gevonden!
Tot slot
Solliciteren in de huidige tijd kan behoorlijk uitdagend zijn. Ook bij het solliciteren met Social Media wordt jouw geduld af en toe flink op de proef gesteld. Ik kan je aanraden om in ieder geval een beroep te doen op jouw doorzettingsvermogen. Ik wens je heel veel succes!
Leuke site , maar ik had de cursus Linkedid en social media al gevolgd via Randstad
Bedankt, Han! Heel veel succes nog!
Bedankt voor de informatie!
Geen dank! Succes met de sollicitaties! Hoop dat het je flink op weg heeft geholpen.
Beste Alwin,
Op 23 februari wil ik graag mee doen met die challenge. Krijgen wij dan nog te horen wat de bedoeling van deze challenge is, en wat we zo alles doen moeten?
Heb je nog tips voor het opnemen van een video? zelf ben ik redelijk veel met streams over twitch bezig als moderator, en heb enkele malen ook zelf gestreamt. Is het mezelf presenteren via een video anders? Of moet ik dat op een zelfde manier zien?
Bedankt voor je tips en ik hoop nog van je te mogen horen.
Met vriendelijke groeten,
Engelbert Altink
Goede tips. Persoonlijk vind ik LinkedIn een perfecte site voor werk. Je kan zelf bepalen hoeveel je over jezelf wilt vrijgeven!
Bedankt voor je reactie! Helemaal mee eens.